Нови униформи за затворниците в Русия

Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия (ФСИН) разработи ново облекло за затворниците, съобщава Meduza.

В допълнение към модернизирането на цветовите схеми, ФСИН вече ще позволи на затворничките да носят пижами вместо нощници и да им дават истински шапки вместо забрадки. Министерството на правосъдието разкри новия външен вид на среща, на която присъстваха представители на затворите и правозащитници.

Служителите на затвора предложиха на Министерството на правосъдието да избере зелено, бордо и светло сиво за жените и сиво и графитено за мъжете, съобщи Комерсант.

Така например осъдените жени вече ще имат възможност да носят пижами вместо нощници, клинове вместо вълнени чорапогащници и зимни шапки вместо забрадки.

Руският министър на правосъдието Константин Чуйченко заяви, че новите затворнически дрехи „не само ще помогнат за подобряване на външния вид на осъдените, но и ще допринесат за усилията за създаване на по-човешки условия на задържане за тях“.

Според данни на Министерството на правосъдието към октомври 2023 г. в руски затвори е имало 266 000 души. Броят на затворниците намалява от няколко години, но темпът се ускори през 2022 г., когато Москва започна да набира затворници за войната си в Украйна.

Четете още

Избор на редактора