Ново в Гърция: На стадиона само с телефон

Футболните фенове в Гърция в бъдеще ще трябва да използват държавното приложение за цифрова идентификация на мобилните си телефони, за да купуват билети за мачове.

Това е една от мерките за предотвратяване на насилието в спорта, която принуди футболните клубове да затворят стадионите си за фенове за два месеца, до 12 февруари.

Заповедта дойде, след като полицай беше убит миналия месец. Служителят на реда беше ударен с факла по време на фенски безредици в Атина.

Гръцкият министър на спорта Янис Вруцис ще представи подробностите около новите правила за продажба на билети пред гръцкия парламент.

Други планирани от правителството мерки са задължителна забрана за пристигането на определени фенове след инциденти с насилие, задължително монтиране на камери за наблюдение на стадионите и национален регистър на членовете на футболните фен клубове.

„До този момент не успяхме да направим очевидното – да идентифицираме хората, които влизат на стадиона. С помощта на мобилен телефон идентификационният номер на лицето може автоматично да се провери билета. „Никой без мобилен телефон няма да влезе на стадиона“, каза министърът пред държавната телевизия през уикенда.

Правителствени служители казват, че новата система за билети ще наподобява електронните бордни карти, използвани на летищата.

Държавното мобилно приложение за цифрова идентификация работи в Гърция от 2022 година.

Четете още

Избор на редактора