Ще има държавни магазини за храни. Първо в София, после и в други градове

Служебното правителство е подготвило нова изненада на пазара: мярка, с която ще бори високите цени на храните – държавни магазини. Намерението бе лансирано от земеделския министър Явор Гечев.

„Планирано е да се изгради един голям магазин, там където беше ресторантът в Министерство на земеделието, който ще е хранителен и ще продава продукти не само на „Ел Би Булгарикум“, но и продукция на университетите и редица държавни предприятия, както и на частни такива“, каза Гечев в интервю за БНТ.

След столицата тази инициатива можело да бъде разширена и в други градове. А продуктите на държавната млечна компания „Ел Би Булгарикум“ на фиксирани ниски цени, ще бъдат пуснати и в други магазини, а не само във фирмените, каза Гечев. Той цитира проучване на Министерство на земеделието, според което отварянето на държавни магазини за хранителни стоки било желание на хората и затова служебното управление ще я реализира.

Земеделският министър обяви, че сайтът за сравнение на цените е „само една малка част“ от „страшно много мерки“, които смята да предприеме служебното правителство за изсветляване на нелоялните търговски практики и овладяване на поскъпването. Временното правителство иска да променя не само наредби, но и закони, които да представи на новото Народно събрание.

Въпреки критиките служебният кабинет продължава да се упражнява с идеята за таван на надценките за храните. В понеделник Министерството на икономиката ще предложи за обществено обсъждане специален проектозакон. Приемането му ще остане на вниманието на новия парламент, който ще се формира след изборите на 2 април.

Предвижда се търговците на дребно да бъдат задължени за един или два артикула от дадена продуктова група да формират до 10% надценка, разкри пред БНТ икономическият министър Никола Стоянов. Примерно в супермаркета може да се продават 5, 10 или 20 марки сирене, но само за един-два продукта ще се прилага таванът на надценката.

Служебният икономически министър не уточни какво се разбира под надценка и как законът ще третира различните разходи на търговеца.

Проектозаконът предвижда лимитът за надценката да е само за големи търговци на дребно – с обороти над 30 млн. лева годишно. По данни на икономическото министерство такива у нас са около 30 компании – основно големите международни търговски вериги и местни вериги с обекти в градовете. „По този начин, от една страна, ще осигурим поносими цени на храните за гражданите, но от друга страна, минимално ще изкривим пазара, защото ние съзнаваме, че всяка намеса на държавата изкривява пазара“, призна Никола Стоянов.

Още по темата

Избор на редактора