Нов доклад обърква делото за смъртта на Марадона

Доклад на съдебен лекар за смъртта на аржентинската футболна легенда Диего Марадона внесе несигурност в понеделник в делото за престъпна небрежност, заведено срещу осем медицински работници, замесени в неговия случай, месец преди те да бъдат изправени пред съда за убийство, съобщава Асошиейтед Прес.

Съдебномедицински експерт проведе проучването по поръчка на един от главните обвиняеми, неврохирурга на Марадона Леополдо Луке, в опит да оспори медицинския преглед от 2021 г., според който Луке и други лекари са отговорни за това, което се описва като иначе избегнатата смърт на футболната звезда. Подсъдимите отрекоха да има нарушения или нередности при лечението на Марадона.

Марадона, известен с това, че изведе Аржентина до победа на Световното първенство през 1986 г. и обратно до финала четири години по-късно, почина от инфаркт през 2020 г., докато се възстановяваше от мозъчна операция.

Смъртта му на 60-годишна възраст смая и опустоши цяло поколение футболни фенове и изпрати цяла Аржентина в траур. В рамките на дни страната беше погълната от въпроси за последните му, объркващи часове, ярост от подозрения, които се засилиха, когато полицейски служители нахлуха в домовете и офисите на неговите лекари , а семейството на Марадона притисна съдебната власт да се намеси.

В крайна сметка прокурорите обвиниха осемте медицински работници в убийство – сериозно обвинение, което оставя отворена възможността за предполагаемо намерение и носи възможни присъди от осем до 25 години затвор. Делото трябва да започне на 4 юни.

Докладът на съдебния лекар Пабло Ферари, публикуван в понеделник, заключава, че бързият, хаотичен сърдечен ритъм на Марадона е или от естествен произход, или произтича от „външен“ фактор, вероятно наркотик като кокаин, с който Марадона е известно, че е злоупотребявал в миналото. Ферари каза, че не може да направи токсикологичен доклад въз основа на недостатъчната проба от урина на Марадона.

Констатациите противоречат на тези на 20-членна медицинска комисия, назначена да разследва смъртта на Марадона .

Четете още

Избор на редактора