Цирк! Опозицията блокира трибуната в парламента

Народното събрание не успя да заработи тази сутрин заради бойкот на опозицията. Депутатите от „Възраждане“, БСП и ИТН се струпаха около парламентарната трибуна след призив на лидера на националистите Костадин Костадинов.

В началото на заседанието Костадинов даде изявление, в което обвини управляващите във „фашизъм“, както е правил и преди. От думите му се разбра, че негодува заради свалянето на паметника на съветската армия. Той обяви, че протестът срещу демонтажа трябва да се пренесе в пленарната зала, и призова   „всеки един демократично мислещ българин в тази зала да дойде с нас и да кажем „не на беззаконието, да на свободата““.

Междувременно, депутатите от партията му започнаха да се стичат към трибуната. Към тях се присъединиха колегите им от БСП и ИТН, което показа, че акцията е съгласувана между трите парламентарни групи, съобщава Сега.

„Някой ще обясни ли това какво е – хепънинг, пърформанс или хор, който ще изпълни някаква песен?“, попита ги председателят на  парламента Росен Желязков. „Или ще има споразумение за спазване на закона в държавата, или протестът на улицата ще върви тук. Народното събрание няма да работи нормално, докато този въпрос бъде решен“, закани му се в отговор Костадинов. Не се разбра какво е това споразумение, което иска.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обяви, че се присъединява към бойкота заради „абсолютното бруталност, която извършвате с Конституцията“. „Заради комплексите на Христо Иванов (съпредседателят на ПП-ДБ – бел.ред.), ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни и долни неща с Конституцията. Не може да си мислите, че като имате мнозинство, можете да правите каквото си искате. Тук сме равни. Този парламент ще работи, ако и ние искаме. Ако не искаме, няма да работи“, отсече той.

Мотивите на БСП се оказаха същите като тези на „Възраждане“. Соцдепутатът Борислав Гуцанов поиска да се проведе изслушване на регионалния и културния министър за казуса със съветския паметник и парламентът да се произнесе за случващото се с монумента.

Желязков, като нямаше какво друго да направи, прекъсна заседанието и свика председателския съвет, в който участват всички парламентарни групи.

Три часа и половина след пъровначалния блокаж на работата на парламента и два председателски съвета председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви от трибуната, че нормалната работа на парламента и реда в залата не могат да бъдат възстановени и прекрати заседанието. Следващото редовно заседание ще бъде в петък (15 декември) от 9.00 часа.

Четете още

Избор на редактора