Нойзи говорил неразбираемо. Айде холан

В съобщението, че е арестуван Нойзи, защото е шофирал в нетрезво състояние, ще попаднете на едно любопитно изречение, препечатано във всички медии. Гласи:

„Нойзи не говорил разбираемо и това усъмнило полицаите да му направят тест за алкохол“.

Хм, Нойзи не е говорил разбираемо? И полицаите не са разбрали нито дума от това, което казва?

Само ако служителите на реда си бяха направили труда да прочетат негово интервю, в което твърди, че „нашата журналистика е предимно das Es, рядко das Ich и почти никога das Über-Ich“;

ако същите малограмотни служители на реда бяха проумели до дъно думите му, че „нашата нова история е пълна с примери за некадърни éminences grises’; от Ернрот до Цветанов;

ако тези оглупели скотове с дрегери не бяха схванали препоръката му да възприемаме нещата в техния „динамичен, монистичен, еволюционен пантеизъм“ („по Бергсон“, както е подчертал и където човек, чел Бергсон, вижда не неговата философия, а произволна салата от думи)

ако бе станало всичко това, тези хора не само, че нямаше да им хрумне да го арестуват, а щяха отдавна да са установили смисъла да завършват изреченията си с per se.

Но нищо подобно не е станало, апропо. Дано това важно обстоятелство, т.е – punctum saliens (лат.), бъде взето предвид от органите на реда.


От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора