Норвежци разбиха рекорда за шах маратон – 61 часа и кусур

След интензивен 61-часов блиц маратон, норвежките шахматни ентусиасти Аскилд Брин и Один Бликра Веа разбиха рекорда на GUINNESS WORLD RECORDS™ за най-дълъг шахматен маратон.

В зашеметяваща демонстрация на издръжливост и умствена сила и след изиграване на общо 383 петминутни блиц игри, рекордът беше официално потвърден в 22 часа местно време в Ставангер, Норвегия.

Новият рекорд за най-дълъг шахматен маратон е 61 часа, три минути и 34 секунди . Всеки един ход от мача беше предаван на живо от Chess.com .

Карл Савил, официален съдия на Световните рекорди на Гинес, похвали усилието като „един от най-добре подготвените рекорди“, които той е наблюдавал през 15-годишния си мандат. Той заяви: „Вие сте невероятни, поздравления!“

В един момент Бликра Веа дори халюцинира, възприемайки шахматната дъска като „въртяща се“, което го накара да извърти глава, за да види фигурите правилно.

Брин каза: „Никога не съм се съмнявал, че Один ще каже „Отказвам се, не искам да правя това повече“. Мисля, че той е чувствал същото за мен..“

На играчите бяха разрешени петминутни почивки на час, които можеха да натрупат до 30 минути на всеки шест часа. Брин и Бликра Веа използваха тези възможности за  дрямка, за да поддържат своя маратон.

Бликра Веа разкри, че са се чувствали уверени, че ще счупят рекорда след последната си силна дрямка на последната сутрин: „Беше много по-трудно, отколкото си мислехме, но бяхче сугурни, чеако стигаме до последния ден, няма да спрем.“

Бившият световен шампион Магнус Карлсен редовно ги посещаваше по време на опита, както и когато рекордът беше осигурен: „Наистина се гордея с тях. Честно казано имах съмнения дали ще успеят, но те винаги са били много сериозни и са се подготвили много добре“, каза световният номер 1.

383-тата партия завърши с равенство след 52 хода.

Предишният рекорд за най-дълъг шахматен маратон беше на норвежкия външен министър Сюр Феркингстад  ​​и  Халвард Хауг Флатебо,  които играха 56 часа и 9 минути в Хаугезунд, Норвегия през 2018 г.

Четете още

Избор на редактора