Регистрация по ДДС при 100 000 лв. оборот

Прагът за задължителна регистрация на фирмите по ДДС се увеличава от 50 000 лв на 100 000 лв от 1 януари догодина, единодушно реши парламента, след като прие промените в Закона за ДДС на първо четене. „За“ гласуваха всичките 212 депутати, без нито един „против“ и „въздържал се“.

Проектът бе внесен от Мартин Димитров и народни представители от „Демократична България“. Парламентът реши срокът за внасяне на предложения за второ четене да е 3 дни, с което на практика ускорява процедурата за окончателно приемане на промените .

Засега остава спорен текстът, който предвижда от началото на 2024 г. прагът да се вдигне още – на 166 хил. лв.

За да влазят промените в сила обаче е нужна втора дерогация от ЕС, обясни Димитров. По думите му предложените промени ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти. 100 000 лв. е приблизителната стойност на средното ниво на прага за регистрация в ЕС и ЕК няма да има основание да откаже, аргументира се Мартин Димитров.

Изменението дава възможност на фирми, които, чийто оборот е под 100 000 лв годишно да могат да прекратят регистрацията си по ДДС и да не начисляват налога. От възможните дерегистрации се очаква загубите за бюджета да са между 85 и 130 млн. лв., се посочва в мотивите на вносителите.

Сегашният праг за регистрация от 50 000 лв. действа от 1 януари 2003 г.

 

Четете още

Избор на редактора