Нургюл разкри магията на шаха на ученици в Търговище

Нургюл Салимова изигра партия шах с четвъртокласници от Първо Средно училища (СУ) „Свети Седмочисленици“ в Търговище. Гросмайсторката гостува в училището по покана на децата и техните родители, а срещата се превърна и в урок по шахмат, съобщиха от учебното заведение.

Учениците посрещнаха гостенката и нейната майка с хляб и мед. След това представиха училището, неговите традиции и разказаха легенди, свързани с шахмата. Четвъртокласниците разговаряха със състезателката и задаваха въпроси. Нургюл Салимова каза, че ако иска човек да успее, в която и да е сфера, трябва да се труди много и да бъде постоянен.

На въпрос дали вече е гросмайстор, Салимова, която е родом от село Крапча (община Опака), отговори утвърдително, но уточни, че има и още едно стъпало по-нагоре. „Има гросмайстори, които са и при мъжете, и при жените. На мен ми предстои един голям турнир, след който може да постигна това“, обясни тя.

Гостенката игра срещу учениците от 4. А клас и спечели партията след 25 хода. Докато разиграваха фигурите, шахматистката търпеливо и внимателно разясняваше правилата на тези, които не ги знаят. Разказа им, че любимата й фигура е конят и предпочита да играе с белите фигури.

Децата изпратиха Салимова с подаръци, сред които и неин портрет, нарисуван от учителката на класа в целодневна форма Марина Неделчева.

Четете още

Избор на редактора