Нургюл открива учебната година в Академията в Свищов

Нургюл Салимова, сребърната медалистка от Световната купа по шахмат в град Баку, ще поздрави първокусниците от 88-ия випуск на Стопанската академия  “Димитър Апостолов Ценов” в Свищов. Това съобщи ректорът на учебното заведение проф. Марияна Божинова.

В понеделник в свищовската Алма матер се открива официално академичната учебна 2023/2024 година. Един от първокурсниците, които посреща Академията е именно Нургюл Салимова, която ще бъде студентка в първи курс в специалност Маркетинг, уточнява „Актуално Свищов“.

По предложение на ректора на Висшето училище фондацията на името на Дарителя Димитър Ценов гласува покриване на таксите по време на следване на шахматистката и отпускане на стипендия.

През 2021 година в Академията започна обучението си и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова.

„Никога не е било на сила да играя за България. Появиха се други фактори и не толкова шахматни. По мое мнение от хора, нямащи толкова общо с шаха. Никога не бих отказала да играя за България при нормални обстоятелства. Вярвам, че момичетата са достатъчно добри състезателки, но вярвам, че ако бях там, резултатът щеше да бъде по-добър. Слаби резултати винаги има, това не е драма. Ние, жените, сме достатъчно силни. Всичко ще се нареди“, каза Салимова пред БГ Радио по повод участието на отбора ни, селектиран от ФИДЕ, на Световното отборно първенство.

Четете още

Избор на редактора