Салимова спечели 10 500 евро досега в Торонто

10 500 евро заработи досега Нургюл Самлимова на Турнира на претендентките в Торонто. Състезанието ще определи шахматистката, която ще може да предизвика световната шампионка Дзю Уъндзюн.

Наградният фонд на състезанието е 250 000 евро. 24 000 евро са за победителя, 18 000 евро за второто място и 12 000 евро за третото място. Допълнително шахматистките получават по 1750 евро за всяко спечелена половин точка.

В първите седем кръга Нургюл записа една победа, 4 ремита и 2 загуби. Спечелените 3 точки и гарантират 10 500 евро. 20-годишната българка заема петото място.

Начело с 5 точки е китайката Тан Джонги, която в седмия кръг завърши реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

Вера участничките имаха почивен ден, а второто завъртане в турнира стартира тази вечер в 21.30 часа. В осмия кръг Салимова ще играе с белите срещу Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете завършиха реми. Музичук е с 2,5 точки.

С вечеря в хубав ресторант се поглези Нургюл Салимова в почивния ден.

„Не съм сигурна дали ремито беше добре. Все пак, реми с черните може би е позитивен резултат. Първата част на турнира премина и не се разви особено добре за мен. Имам 3 точки от 7 възможни. Загубата от Горячкина беше тежка, защото не следвах най-добрия план. Радвам се, че се стабилизирах след толкова тъжно поражение“, коментира Салимова.

Четете още

Избор на редактора