Нургюл срещу двама световни шампиони в Саламанка

Нюргул Салимова ще играе срещу двама световни шампиони на турнира в Саламанка, Испания от 21 до 25 май.

За седми път градът, в който живее българският гросмайстор Веселин Топалов, ще бъде домакин на фестивала „Люлка на съвременния шахмат“.

Празникът, организиран от местното кметство и Университета на Саламанка, един от най-старите в Европа, включва и силен турнир с 8 участника.

Освен Нургюл зад дъските в Centro Internacional del Español ще седнат още –16-ият световен шампион Руслан Пономарьов, двукратният шампион на Америка Едуард Утуризиага от Венецуела, руснакът Кирил Алексеенко, който играе за Австрия и ветеранът Майкъл Адамс от Англия. Сред жените-участнички впечатлява името на украинката Мария Музичук – световен шампион 2015-2016 г. Другите три са: германката Елизабет Пец и испанката Моника Калсета Руис, световен шампион за ветерани и нашата Нургюл.

От самото начало, организаторите на този турнир насърчават равенството между половете и затова канят по равен брой играчи.

Салимова вече игра веднъж на турнира в Саламанка през 2021 г. Тогава Нургюл завърши шеста с две победи, едно реми и четири поражения.

„Иска ми се един ден турнирът в Саламанка да стигне славата на Линарес, сподели за ekspresso.bg Топалов, който тази година ще бъде специален гост на състезанието. – Още повече, че тук в местната библиотека е запазена най-старата съществуваща печатна шахматна книга,  пубикувана през 1497 г. Написана е от испанския шахматист Луис Рамирес де Лусена и съдържа някои от съвременните правила на играта. Най-интересното е, че дотогава дамата, която се е наричала алферса, е можела да се движи само три полета по диагоналите.“

Четете още

Избор на редактора