Нургюл тръгва за Торонто само с гаджето си

Нургюл Салимова ще пътува за Торонто на 1 април, съобщи треньорът й Живко Жеков. Три дни по-късно в канадския град започва Турнирът на кандидатите, който ще определи шахматистката, която ще спори за титлата със световната шампионка Дзю Уъндзюн.

Преди няколко дни в Рейкявик завърши Откритото първенство на Исландия, където Салимова се класира втора при жените. Това беше и последния етап от подготовката й за решителните 14 партии в Канада.

Жеков не пожела да обяви треньорския щаб на Нургюл, но той със сигурност ще дава съвети дистанционно от България. Според източници на ekspresso.bg със Салимова в Торонто ще бъде само приятелят й – турският шахматист Сем Ган Гокеран. Той придружаваше и тренираше българката и по време на Световната купа в Баку, където тя спечели сребърния медал и правото да участва в Турнира на кандидатите.

Нургюл ще полза и съветите на Иван Чепаринов, но дистанционно, съобщават източниците ни.

На 3 април е тържественото откриване на Турнира на кандидатите. На следващия ден Салимова ще стартира с черните фигури срещу Анна Музичук. Нургюл победи украинката на полуфинала на Световната купа в Баку.

Останалите двойки в първия кръг са: Александра Горячкина (Русия) – Катерина Лахно (Русия), Лей Тингдзие (Китай) – Тан Джонги (Китай), Вайшали Рамешбабу (Индия) – Хумпи Конеру (Индия).

В следващите кръгове Нургюл ще играе последователно срещу Тингдзие (бели), Рамешбабу (черни), Конеру (бели), Джонги (черни), Горячкина (бели) и Лахно ( черни). Следва втора част, където ще срещне по още веднъж същите 7 шахматистки с разменен цвят на фигурите.

При мъжете жребият отреди в първи кръг селдните двойки: Фабиано Каруана (САЩ) – Хикару Накамура (САЩ), Ниджат Абазов (Азербайджан) – Ян Непомняшчи (Русия), Алиреза Фируджа (Франция) – Рамешбабу Прагнананда (Индия), Домараджу Гукеш (Индия) – Видит Сантош Гуджрати (Индия).

Тези осем шахматисти също ще изиграят в Торонто по две партии всеки срещу всеки с разменени фигури, за да определят претендента за световната титла на китаеца Дин Лижън.

Четете още

Избор на редактора