Ню Йорк Таймс съди Майкрософт за авторски права

Американската новинарска организация Ню Йорк Таймс съди собственика на ChatGPT OpenAI за твърдения, че нейните авторски права са били нарушени, съобщи BBC.

Делото, което посочва Майкрософт като ответник, казва, че фирмите трябва да бъдат държани отговорни за „милиарди долари“ щети.

ChatGPT и други големи езикови модели (LLM) „учат“ чрез анализиране на огромно количество данни, често идващи онлайн.

Съдебният иск твърди, че „милиони“ статии, публикувани от Ню Йорк Таймс, са били използвани без неговото разрешение, за да направят ChatGPT по-умен, и твърди, че инструментът сега се конкурира с вестника като надежден източник на информация.

Твърди се, че когато бъде попитан за текущи събития, ChatGPT понякога ще генерира „дословни извадки“ от статии на Ню Йорк Таймс, които не могат да бъдат достъпни без плащане на абонамент.

Според иска това означава, че читателите могат да получават съдържание на Ню Йорк Таймс, без да плащат за него – което означава, че медията губи от приходите от абонамент, както и от кликванията върху реклами от хора, посещаващи уебсайта.

Дава се пример с търсачката Bing – която има някои функции, поддържани от ChatGPT – произвеждайки резултати, взети от уебсайт, собственост на Ню Йорк Таймс, без да се свързва към статията или да включва препращащи връзки, които използва за генериране на доходи.

Майкрософт е инвестирала повече от 10 милиарда долара (£7,8 милиарда) в OpenAI.

Делото, заведено в сряда във федерален съд в Манхатън, разкрива, че Ню Йорк Таймс неуспешно се е обърнал към Майкрософт и OpenAI през април, за да потърси „приятелско решение“ за авторските права.

Четете още

Избор на редактора