Няма виновни за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Няма да има наказани за смъртта на пилота Валентин Терзиев. Това посочват от Министерството на отбраната в отчета си за свършеното през трите месеца.

Пилотът на МиГ-29 загина през лятото на 2021 година по време на учебни стрелби.

От министерството посочват, че Военно-окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица, без да посочва причините. Поради изтекла давност министерството смята, че вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на подполковник Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29.

До 2022 година единствен обвиняем беше заместник-командирът по летателната подготовка на авиобаза „Граф Игнатиево“ полк. Методи Орлов. Прокуратурата посочи, че има доказателства, че са нарушени разпоредби, документи. Методи Орлов не е изпълнил задължението си да нареди прекратяване на учебната стрелба по мишената, когато самолетът МиГ-29 е снижил под 4000 метра височина. Заради случая Орлов беше обвинен и в нанасянето на значителни щети на Министерството на отбраната за над 9 млн. лева.

Месеци след инцидента жената до Валентин Терзиев – Димитрина Попова, изрази притеснение, че проверката „се отдалечава много от времето да бъдат повдигнати отговорности и съответните наказания“. Попова съди министерството за неизплатени близо 70 хиляди лева заради 3000 часа извънредни дежурства. Това стана през сина на Валентин Терзиев, който е негов пряк наследник.

Четете още

Избор на редактора