Няма връзка с екипажа на отвлечения кораб „Руен“

Все още няма връзка с екипажа на отвлечения кораб „Руен“, собственост на параходство „Български морски флот“, съобщи БНТ.

Няма достъп и до сателитните телефони. На борда на плавателния съд има 18 души, 8 от които са българи, както и моряци от Ангал и Мианмар. Корабът е бил превзет на абордаж вчера на 380 морски мили източно от о. Сокотра до Йемен във водите на Арабско море.

Все още не се знае кои са нападателите – дали това са бунтовници или пирати. Във Външно министерство има сформиран специален екип, който работи по случая. От параходство „Български морски флот“ казаха, че от първостепенна важност е опазване на сигурността на екипажа на кораба.

„Има институции, които са ангажирани. Както знаете, обикновено там трябва повече тишина, за да се проведат също преговори, все още има известна неяснота как ще се развият нещата през следващите 1-2 дни. Така че – следим го, за момента няма нужда от допълнително усилие“, каза премиерът Николай Денков от Брюксел.

„Разполагаме с информацията за отвлечения кораб и 8 българи на него. Направено е необходимото, за да бъде предадена информацията на всички партньори и институции, на които ще разчитаме да окажат съдействие“, посочи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

„Появява се един ирански кораб, който очевидно наблюдава, това е неговата функция. И на борда на този ирански кораб са тези лодки, с които съответно се атакува даденият кораб и се взима на абордаж и се пленява. Така е станало с нашия кораб „Руен“. Очевидно нашият кораб не е приложил мерки за сигурност, които очевидно са приложими по отношение на Червено море. А тука инцидентът става на юг, доста по на юг“, обясни проф. Владимир Чуков, арабист.

Четете още

Избор на редактора