Няма никакво значение дали Мъск ще дойде

Темата за Белоградчишките скали и Мъск започва да става изтощително глупава по български.
Фейк ли е, че Мъск щял да дойде? Фейк е, фейк ееее – как па ше доде баш Мъск!
„Къф е па тоя министър на туризма, веднага да го кани!“
Ако абсолютно същото се беше случило в Северна Македония с каньона Матка, например, щяхме да ревнем: „Ето как се прави, ама македонците знаят да си защитят интереса! А можеше Мъск да види Белоградчишките скали! Да види Искърското дефиле!“
„Кво толкова па на тея скали – пътят дотам осеян с дупки.“
Ама това, че тези хора не са стъпвали там никога или за последно преди 20 години, няма значение. Всъщност пътят през Петрохан е перфектен и го знам, защото за последно шофирах през август и движението е без камиони. Паркингът на скалите струва 2 лева за цял ден. Хайде, моля, посочете ми една подобна по красота природна забележителност къде да е по света, с такава цена на паркинга?
Ама обслужването било много кофти!
Къде? На скалите? Как точно очаквате да ви обслужат там?
Знаете ли колко време предварително се изкупуват билетите за Опера на върховете и колко човека годишно пътуват дотам, само заради този фестивал? През август се засякох във Видин с българи, които живеят в Ню Йорк и бяха нагласили ваканцията си така, че да отидат и на опера на Белоградчишки скали.
И за да не търсите: СТО И СЕДЕМ ХИЛЯДИ ДУШИ са посетили града и неговите спектакли само за няколко дни в една година. Това количество гости е ДВАДЕСЕТ И ТРИ ПЪТИ населението на града!
Колко от вас си спомнят за най-сърцатия кмет на този град Емил Цанков, който през 2009 г. с аналогови усилия почти успя да вкара скалите в едно от новите Седем природни чудеса на света? Тогава той направи световна кампания на мускули!
Как щял да приеме Мъск местните услуги? О, да! Един милиардер или който и да е богаташ отива на екзотично и непознато място в Европа, защото разчита на десетстепенно гурме меню и булевард с лед осветление направо до самия обект!
А на някого да хрумва, че това в момента е единственото ни преимущество пред всички до болка познати места от Швейцария, през Австрийските Алпи и Доломитите?
Аз обичам примерите. Когато бях в Мексико през август, за едно от най-грозните места на които бях, не ми позволиха да отида с кола – туристите може да отидат само с местен транспорт, който да мине по изровения път (да, нямаше да се отрази добре на колата ми). За този транспорт и за вход платих 90 лева. За сравнение: на Белоградчишките скали за паркинг за цял ден и вход, плащате 10 лева.
Знаете ли, че абсолютно всички круизни кораби по Дунав, които акостират във Видин са включили в програмата си скалите и 98% от пасажерите ги посещават? Около 40 хиляди чуждестранни туристи пристигат само с тези кораби! Дотам не отиват единствено хората с двигателни проблеми.
От цялата гласовитост, речевитост и хитрости по темата за Белоградчишките скали стана ясно, че почти всички коментиращи или не са били там никога, или по неизвестни причини очакват да е някакво супер луксозно място, щото толкова им е акълът.
Няма никакво значение дали Мъск ще дойде. Светкавичната реакция на министъра на туризма в случая беше точно каквато бихме искали да бъде (за което той бе критикуван, естествено). Представането на България като място, което може да бъде снимано от въздуха също е основание у нас да дойдат и още туристи и то от тези, технологичните, които не се колебаят да плащат каквото и да им поискат, защото търсят гледки!
И не на последно място: добре е човек да е бил по света и да знае с какво сравнява!
От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

Четете още

Избор на редактора