Няма студентски квартири в Нидерландия! Съветват чуждениците да учат по интернет

Ръководствата на нидерландските университети, които са една от предпочитаните дестинации и за родните студенти, отправиха необичаен призив към студентите от чужбина. Те поискаха тези, които не успеят да намерят места за настаняване, да си останат у дома.  Причината за крайната мярка е, че големите университетски градове страдат от сериозен недостиг на свободни жилища, съобщава ДПА, цитирана от „Мениджър“.

Амстердам няма достатъчно места за настаняване на студенти, съобщават и от двата университета в града. Който не е намерил стая до началото на август, не просто да не пътува за Амстердам, а и да се откаже от идеята да учи там. Подобни съвети дадоха и от университетите в Айндховен, Утрехт и Маастрихт.  Управата им препоръчва чуждестранните студенти да останат у дома, ако не могат да намерят квартира.

Недостигът на жилища не е изненадващ и нещо ново. Заради пандемията и ограничените пътувания, студентите все пак успяваха да наемат стаи във ваканционни домове или хостели. В началото на миналата академична година имаше недостиг от 26 500 стаи в цялата страна, който отчасти се дължеше на големия приток на чуждестранни студенти.

Около 115 000 са  студентите за миналата година, с 11 000 повече от предходната година.

Около 25% от 73 000 студенти в Амстердам идват от чужбина, докато в Маастрихт делът нараства до 56%.

В Грьонинген и Амстердам, популярни студентски градове, на някои студенти често се налага да нощуват в къмпинги през последните години, като недостигът на жилища засяга еднакво холандските и чуждестранните студенти. Холандските студенти обаче имат възможност да останат вкъщи при спешни случаи.

Четете още

Избор на редактора