ОББ е Банка на годината

Голямата награда „Банка на годината“ получи „Обединена българска банка“ (ОББ) на официална церемония в София, която се проведе за 32-ри път. Призът беше връчен от президента на България Румен Радев.

Държавният глава заяви, че наградите са израз на признание и изреди предизвикателствата пред банковата система напоследък. Сред тях той посочи ковид кризата, войната в Украйна, кибер атаките и хибридните атаки, високата инфлация, климатичните промени и все по-стриктната регулация на банковата система от страна на Българската народна банка. „Тази стриктна регулация е причина и за вашата стабилност“, посочи Румен Радев пред присъстващите представители на финансовите институции у нас.

Високата стабилност, ликвидност и добра капитализация на банките допринесоха за устойчивост на българската икономика. Банковата стабилност е ключов елемент и за националната сигурност, подчерта още президентът.

По думите му банките работят и за високата финансова култура на хората, което е важно условие за приемането на България в еврозоната.

На събитието по връчване на годишните банкови награди присъстваха подуправителят на Българската народна банка и член на УС на БНБ Петър Чобанов и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Валентин Панайотов, председател на УС на Асоциация „Банка на годината“ – организатор на събитието от 1992 г., също приветства финансовия елит на страната, който се събра в столичния хотел „Милениум“.

Трета година организаторите присъждат награда за успешна дигитална трансформация и награда за най-добър действащ дигитален проект, която тази година получават три банки.

Носители на призовете за 2023 г. са „Първа инвестиционна банка“ за успешна дигитална трансформация и „УниКредит Булбанк“, „Инвестбанк“ и ОББ за най-добър действащ дигитален проект.

Носители в категориите „Пазарен дял“, „Ефективност“ и „Динамика на развитие“ станаха „УниКредит Булбанк“, „Ти Би Ай Банк“ и ОББ.

Наградата за чуждестранен банков клон взе „ING Банк“, клон София.

През миналата година беше възобновено присъждането на наградата „Банка на тайния клиент“. Приза взе „Пощенска банка“.

Наградите „Банка на годината“ са учредени и връчени за първи път през 1992 г. Главната идея на тази класация е тя да бъде платформата, която изразява оценката на бизнеса и обществото за работата и развитието на българските банки и банкова система.

В изработването на методиката за оценка на резултатите на финансовите институции през годините участват едни от най-добрите експерти и професионалисти във финансовия и банков бизнес, като е почерпен опитът на най-добрите международни практики при оценяването. В методиката са използвани годишните резултати на банките, официално представени и публикувани от БНБ, както и одитираните отчети на финансовите институции.

От учредяването на наградите до днес автор на статуетките е скулпторът Иван Кулински./БТА

Четете още

Избор на редактора