22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

Райфейзенбанк става КВС Банк след сделка за над милиард евро

Собственикът на ОББ – KBC Банк – придоби 100% от акциите на “Райфайзенбанк” (България) за 1,009 млрд. евро, платени в брой, съобщиха от финансовата група.

Финализирани са преговорите за придобиване, които стартираха на 15 ноември 2021.
Сделката включва всички подразделения на Райфайзен България- “Райфайзен лизинг България”, “Райфайзен Асет мениджмънт”, “Райфайзен Застрахователен брокер” и “Райфайзен Сървис”.

Така след сделката предстои и ребрандиране. Още десетина дни името на “Райфайзенбанк” (България) ще се запази на офисите на финансовата институция, след това ще бъде сменено с “КВС Банк”. Няколко месеца, с фактическото обединение с банка ОББ, ще стане “ОББ – част от “КБС Груп”.

“Райфайзенбанк” (България) оперира у нас от 1994 г. и е на 6-о място с дял 7,9% дял на местния пазар по отношение на активите, и 8.4% по отношение на кредитите. Притежава мрежа от 122 банкови клона в цялата страна и 2500 служители, обслужващи 635 000 клиенти.

“Райфайзенбанк” (България) и ОББ ще слеят дейността си, с което обединеното дружество ще постигне 19,3% пазарен дял по отношение на активите (в сравнение с 11,4% за ОББ към днешна дата), с което KBC ще стане най-голямата банка в България.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини