Обесиха деветима в Иран за трафик на дрога

Иран е изпълнил девет смъртни присъди чрез обесване, предаде Франс прес, като се позова на информация на иранската агенция ИРНА. Деветимата екзекутирани са били осъдени на смърт за трафик на наркотици.

Трима души са били обесени през последните дни в затвор в провинция Ардабил, в северозападната част на страната, за закупуване и транспортиране на хероин и опиум, а другите шестима са били екзекутирани поотделно за трафик на метамфетамини, хероин и канабис, допълва ИРНА, без да дава повече подробности.

Иран, който е сред страните с най-много консуматори на опиати, е и един от основните маршрути за трафик на наркотици от Близкия изток към Европа, като основният източник е съседен Афганистан – най-големият световен производител на мак, който е източник за производството на хероин.

Иранските власти са започнали кампании за борба с опиатите и пресичането на трафика на наркотици, като са конфискували много пратки на дрога от Афганистан.

По данни на Службата на ООН за наркотиците и престъпността през 2021 г. в Иран около 2,8 млн. души са имали проблем с употребата на наркотици.

През юни „Амнести интернешънъл“ обяви, че през първите пет месеца на 2023 г. 173 лица са получили смъртни присъди за закононарушения, свързани с наркотици, напомня АФП.

По данни на ООН Иран екзекутира много повече лица на година от всяка друга страна в света, с изключение на Китай, уточниява БТА.

Четете още

Избор на редактора