Областната управа публикува документите за съветския паметник

Областната управа в София публикува документите за премахването на Паметника на Съветската армия.

Във вторник сутринта започна подготовката по демонтажа на паметника, а първата част – ръката с шпагина, бе премахната около 18:30 ч. В следващите дни бяха демонтира различни части – главите на фигурите, пише Офнюз.

В плана за демонтажа е записано, че всяка от фигурите трябва да се разчлени на две части от кръста нагоре- половината на торса и главата и другата половина, всяка от които би била около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака, също се разделят от кръста надолу и се демонтират по отделно, като първо се открие бронзовия цокъл и се разруши бетона в основата.

Съобразно плана фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване, уточняват от Областната управа.

Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на Св. София са използвани над 150 отделни масивни части. Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране, допълват още на сайта на Областна администрация.

ПСА заема площ от 200 кв. м. и е разделен хоризонтално на няколко ниво. На преден план са изнесени 2 скулптурни композии. Източната представя 14 двуметрови бронзови фигури, а западната – 16 фигури.

На пиедестал с височина окол 16,5 метра са монтирани три бронзови фигури, една – с височина 8 метра, а другите – по 7,5 м. Средната фигура държи в ръка шмайзер, който достига до максимална кота около 10,5 м от нивото на цокъла. Самият долен край на композицията е на височина около 23,1 метра от околните асфалтирани алеи.

Демонтираните елементи се извозват до поземлен имот в район „Панчарево“, с. Лозен, местност Джуджин азмак.

Става ясно и че след завършването на демонтажите и транспортни работи Областната управа се задължава да ремонтира всички повреди по настилката, които са възникнали по време на строителния период. Също така и да разположи подвижните елементи на парковата среда на местата им от преди започването на демонтажа.

От плана на Областната управа става ясно, че демонтажът е трябвало да започне на 29 ноември, а не на 12 декември.

Четете още

Избор на редактора