Областният управител върна избора на комисиите в СОС

Областният управител на София Вяра Тодева върна за ново обсъждане разпределението на комисиите в Столичния общински съвет (СОС). Мотивите са, че извънредното заседание на 8 февруари, което се проведе два часа след редовното, е в абсолютно нарушение на правилника. Това обяви председателят на СОС Цветомир Петров.

„В правилника на СОС изрично е записано, че исканията за извънредно заседание трябва да бъдат мотивирани, като се предложи конкретен дневен ред. В тази връзка е налице липса на мотиви и посочване на каквото и да е събитие, налагащо провеждане на извънредно заседание от страна на СОС“, се посочва като един от аргументите на областния управител за ново обсъждане на разпределението на комисиите в съвета.

Общинските съветници от БСП поискаха оставката на областния управител на София Вяра Тодева за „саботаж“ на работата на СОС.

В своя позиция съветниците от БСП твърдят, че по закон решенията, взети от СОС за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС, са необжалваеми.

Съветниците атакуват Тодева и, че си е позволила „абсолютно незаконното нарязване на Паметника на съветската армия“ и питат „какво може да я спре незаконно да възпрепятства работата на Столичния общински съвет, като изпълни политическо поръчение“.

Не закъсня и реакцията на хората на Бойко Борисов. Председателят на групата на ГЕРБ Антон Хекимян обяви, че заедно с колегите си в групата ще поискат от националното ръководство на партията отстраняването на областния управител на София Вяра Тодева. По думите на Хекимян това е възможно да се случи по време на ротацията през март.

По думите на Хекимян, цитирани от „Нова телевизия“, „тормозът от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев над София продължава“ във връзка с днешното решение на Тодева да върне решението за избора на комисиите в СОС.

„Това, което прави Тодева, назначена от „Продължаваме промяната“, е изпълнение на политическа поръчка“, настоя Хекимян и допълни, че се била проявила като активист на „Продължаваме промяната – Демократична България – Спаси София“.

Четете още

Избор на редактора