Общината си изми ръцете със съда за обезщетенията за разменените бебета

Столичната община си измива ръцете със съда по въпроса с обезщетението от 600 000 лева за разменените бебета, което искат майките. Това трябвало да се реши в съда и едва след това да бъдат отпуснати от бюджета на Столична община.

Това стана ясно днес от изявления на общински съветници в Столичния общински съвет. „Това са едни от най-трудните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд, който изяснява фактическата обстановка с множество разпити“, това заяви по Би Ти Ви заместник-шефът на здравната комисия в СОС и общински съветник от БСП Милка Христова, която е и юрист.

„Страхувам се, че общинският съвет няма такава компетенция. Така че ако претенцията бъде насочена към общинската болница, която след това се обърне към нас за одобрение и решение, взимане на такова решение без съдебна санкция няма да бъде законосъобразно.

Досегашната наша практика е да одобряваме търговските отношения на нашите дружества, но когато се приключи цялата законова процедура и имаме налице съдебна преценка.

В такива случаи ние обикновено даваме съгласие с цел да се спеси публичен ресурс – допълнителни  разноски по изпълнителното производство“, коментира още Христова.

Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в столичната АГ болница „Шейново“ бебета. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение. Всяко от семействата претендира по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди.

Съдии, които гледат дела за вреди, коментират пред „Сега“, че разумното обезщетение би било не повече от 40 000 лв. „Все пак противоправното състояние е продължило 4 месеца, а страданията са били в кратък период, след като семействата са узнали за размяната“, обясни магистратът. И допълни, че все пак има и съпричиняване, тъй като майките са имали гривна и са могли да видят тази на бебето.

„300 000 лв. се присъждат на много тежки увреждания, като будна кома, парализа и т.н. Дори за смърт не се присъждат 300 000 лв.“, посочи още съдията. Според него съдебната практика категорично дава в пъти по-големи обезщетения за телесни увреждания, отколкото за стрес или уронено добро име и други подобни морални страдания.

РЕКЛАМАspot_img