Община Благоевград осъдена да плати 2,5 млн. за басейн

Община Благоевград е осъдена да заплати 2,5 милиона лева на фирма, построила преди 8 години закрития плувен басейн в квартал „Еленово“. Решението е на Върховния касационен съд и не подлежи на обжалване. Паралелно със съдебните дела прокуратурата беше сезирана за извършено престъпление от строителя, общински служители и регионалната дирекция Строителен контрол, но разследването не е приключило.

Плувният басейн беше изграден със средства, осигурени от държавата, като тогавашният кмет Атанас Камбитов сключи договор на инженеринг с местна фирма на стойност 2.4 милиона лева. Обектът беше завършен през 2015 година и пуснат в експлоатация в навечерието на местните избори, въпреки че в документацията липсват подписани акт 12 и акт 15. Как и кой е подписал финалния акт 16 е един от мотивите преди две години да бъде сезирана прокуратурата. Междувременно фирмата-изпълнител е предявила претенции към общината за още 1,4 милиона лева допълнително направени разходи при строителството, въпреки че при договорите на инженеринг стойността не подлежи на актуализация, твърдят експерти.

Трима кметове отказват да изплатят допълнителните пари и казусът отива в съда. Освен това предишният градоначалник Илко Стоянов сезира прокуратурата с твърдението, че там са извършени престъпления. Резултат от разследването обаче няма, уточнява БНР.

Преди дни излезе и окончателното решение на ВКС, според което община Благоевград трябва да изплати на фирмата, построила плувния комплекс, заедно с лихвите, като стойността е 2.5 милиона лева, колкото е и сумата по изграждането на басейна.

Четете още

Избор на редактора