Община Ловеч е пред финансов колапс

Община Ловеч е изправена пред финансов колапс. В момента по сметката й има едва 290 хил. лева, а  сумите, които общината трябва да разплати по издадени фактури, са над 5,6 млн. лева, съобщава БНР.

Освен това общината е и пред екологична катастрофа заради запълнения капацитет на регионалното депо за отпадъци.

Най–сериозен проблем пред общинското ръководство е изграждането на втора клетка на депото, тъй като има издадени фактури от фирмата изпълнител за около 3,5 млн. лева, за които не е осигурено финансиране, поясни кметът Страцимир Петков:

‘Получихме отказ от РИОСВ – Плевен за изплащане на средствата, които са от отчисленията от  депонирания отпадък“.

Петков уточни, че отказаните средства заради неизпълнено условие да  се построи площадка за сепарираща и компостираща инсталации, за които на общината са необходими други над 8 млн. лева, които общината няма откъде да осигури.

Другият сериозен проблем пред местната власт е  реализацията на проекта за изграждане на спортна зала в ОУ „Проф. Димитър Димов“, който е  започнал преди шест години и е пред провал, тъй като и настоящата фирма изпълнител иска да се откаже.

Заради изтичащия срок общината ще трябва да плати финансова корекция от над 1 млн. лева. Обсъжда се вариант за изваждане на обекта от мащабен проект за близо 6 млн. лева.

„При изваждането на обекта, това, което сме направили, ще си остане за наша сметка и  доизграждането също“, посочи кметът.

Петков каза още, че се водят разговори за удължаване на  срока за ремонта на сградата на младежкия дом,  за да се избегне финансова санкция.

Заместник-кметът по финансите Цветелин Винчев поясни, че  за излизане от тежката ситуация  се въвежда строга финансова дисциплина на общинските разходи, тъй като в момента по сметката й има едва 290 хиляди лева:

„Фактури, които не са бюджетирани, няма да се разплащат. Няма да се допускат разходи, за които няма средства, както е било към момента. Мен лично ме шокира, че в бюджета са заложени приходи за храна. До момента са похарчени 22 529 лева по заведения, само за ядене и пиене, извинявайте ако съм груб“.

Освен финансов колапс, община Ловеч е изправена и пред екологична катастрофа заради запълнения от година насам капацитет на регионалното депо за отпадъци.

Четете още

Избор на редактора