Овчаров пое за Мачу Пикчу, Перперикона на Перу

Тайнствената история на Америка отново зове проф. Николай Овчаров. На 6 април историкът поема към Южна Америка – джунглите на Боливия и Перу и високите върхове на Андите. Този път цел е великата цивилизация на инките – Наска, Куско и бляскавата им планинска цитадела Мачу Пикчу.

„Още преди четвърт век нашите журналисти нарекоха разкривания от мен скален град в Родопите Перперикон Българския Мачу Пикчу, припомня той. „Междувременно голяма част от него бе проучена чрез мащабни разкопки, финансирани от българската държава.

И вече е толкова известен, че водещи световни учени като видния британския изследовател Филип Кар-Гом го нареждат в своите класации до прочутия град на инките“, припомня проф. Овчаров. Сега предстои да се видят приликите и разликите между двата скални града, отдалечени на хиляди километри един от друг.

„Водещо в моите пътувания е изучаването на миналото на различни народи. Това ме отведе в забравените градове на кхмерите в Камбоджа, по следите на първите хора в Танзания и Кения, край великолепните храмове на Индия, Китай, Виетнам, Бирма, Шри Ланка и на редица други места“, разказва археологът.

В много от тези случаи пътешествията му се превръщат в пътеписни книги за различните човешки култури.

Именно такава бе публикуваната през 2019 г. монография „Индиана Джоунс в храма на ягуара”, отвеждаща сред паметниците на мистериозната цивилизация на маите в Централна Америка – днешните държави Мексико, Гватемала и Хондурас.

Предстои този месец Николай Овчаров да се срещне и с другата велика американска култура – тази на инките. Историкът се надява от тази среща да излезе още една интересна книга, а откритията си относно паралелите с родопския Перперикон той няма търпение да сподели в аванс с читателите.

Още по темата

Избор на редактора