18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Огнян Минчев: Само мандат за ДБ може да доведе до правителство

Има само една пълноценна възможност за създаване на второ правителство в този парламент – връчване на мандата на Демократична България, защото е успяла да си изработи “най-много валенции в различни посоки”, прогнозира политологът Огнян Минчев в интервю за Силвия Великова по БНР.

Поемането на мандата от БСП ще означава и очевиден знак каква външна политика ще води евентуалното правителство, смята Минчев. “БСП категорично иска да остане на власт, тъй като при следващо раздаване нейното участие във властта не е гарантирано, меко казано.”

По думите му “групата на Слави е наясно, че танцува последен сезон в парламента и в голямата политика и начинът, по който танцува, не е особено приличен, поради което очевидно сам готови на някакви компромиси”.

Единствената от четирите формации, която не е сигурна, че иска правителство, е ПП, изтъкна Огнян Минчев. Според него заради компромиси “Промяната” са загубили радикални поддръжници, които са се надявали, че “техните любимци ще направят революция”. След отстраняването на Никола Минчев и успешния вот на недоверие обаче ПП са възвърнали съществена част от радикалната си подкрепа, защото са играли твърдо по няколко направления, включително за изгонените 70 руски дипломатически сътрудници.

“Видяха как в социологическите сондажи как чудотворно се възстановява техният рейтинг. Те се колебаят твърде много дали им е необходими второ правителство в този парламент или бързи избори, които да циментират тази нова подкрепа, която започна да приижда”, каза той.

Следващото служебно правителство външно ще бъде по-хрисимо, по-кротко, но ще бъде правителство на президент, който отново разполага с неограничена власт, прогнозира анализаторът.

Запитан има ли външно акуширане за създаване на редовно правителство сега или се мисли по-скоро за евроатлантическа коалиция след изборите, Минчев коментира: “Всички тези приказки са твърде раздути през българския комплекс за малоценност, че не сме в състояние да се справим, оставени на самите себе си. На нас винаги ни трябват големи и малки братя, които да ни побутват, да ни насочват, ако трябва и да ни нашамарват.”

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини