Одермат спечели гигантския слалом в Банско

Швейцарецът Марко Одермат спечели безапелационно гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско.

Водачът в класирането за Световната купа даде общо време от двата манша от 2 минути и 15.75 секунди. По този начин той регистрира 34-тата победа в кариерата си, както и успех номер шест в шест старта в гигантския слалом през този сезон.

Одермат бе лидер и след първия манш, в който взе 0.35 секунди аванс пред норвежеца Александър Стийн Олсен. Той обаче успя да увеличи още преднината си във втория манш, в който единствено австриецът Рафаел Хаазер и сънародникът mu Джино Каеизел  дадоха по-добри времена.

Стийн Олсен стигна до второто място с 0.91 секунди изоставане от Одермат, а място на почетната стълбичка намери и Мануел Фелер. Австриецът приключи на 1.08 секунди от Одермат.

На четвърто място е още един австриец – Щефан Бренщайнер, който записа най-добрия си резултат за сезона. Той остана на 1.29 секунди от победителя. Пети се нареди словенецът Жан Кранец на 1.47 секунди, а шести на 1.49 секунди приключи норвежецът Хенрик Кристоферсен.

Лошо падане във втория манш претърпя Атле Лий МакГрат, който малко преди финала загуби баланс и се заби в предпазните мрежи. Той все пак излезе от пистата на собствен ход, но придържаше лявата си ръка в областта на лакътя.

В класирането за Световната купа Одермат е убедителен лидер и почти сигурен неин притежател за трети пореден сезон. Швейцарецът има актив от 1506 точки. Втори с 684 е Сиприен Саразен от Франция, а Мануел Фелер е трети с 669 точки.

За Малкия кристален глобус в гигантския слалом Одермат е лидер с максималните 600 точки. Втори с 314 точки е хърватинът Филип Зубчич, който днес завърши девети след сериозна грешка във втория манш. Трети с 271 точки е Жан Кранец.

В неделя в Банско предстои още един старт от Световната купа. Той е в дисциплината слалом и в него ще участват Алберт Попов и Калин Златков, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора