Окончателно: ПП-ДБ няма да подкрепят Мария Габриел

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ няма да подкрепи кабинета на номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков след серия от разговори с ръководните органи на коалицията тази вечер.

По думите му разискванията са били задълбочени. „Започваме да работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред страната, за да не ходим на шести избори“, категоричен е той.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че започват разговори с всички политически сили в парламента за тяхната готовност да подкрепят промени в Конституцията.

„Ситуацията от последните дни потвърждава, че българската политическа система не може да се нормализира без дълбока промяна в Конституцията по отношение на Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Видно е, че всичко останало дава къси съединения, така че започваме консултации, за да видим дали може да се събере конституционни мнозинство“, обясни той.

Иванов допълни, че е важно вторият мандат да бъде реализиран.

БСП обяви вчера, че няма да подкрепи ГЕРБ и прекратява преговорите. „Ние резервна гума за натискане на бутони няма да бъдем. Направихме достатъчно, за да дадем на България стабилност. Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за правителство и подкрепа“, заяви Нинова.

По-рано днес ръководството на ДПС се събра, за да реши дали да подкрепи кабинет на ГЕРБ. Няма официален коментар след срещата.

Четете още

Избор на редактора