Окончателно: Путин ще има трима опоненти на изборите

Руските номинации за кандидати за президент са приключени и списъкът включва действащия президент Владимир Путин, който се очаква да спечели, и още трима политици, всички от които подкрепят „специална военна операция“ в Украйна, съобщи руската агенция ТАСС.

Руският антивоенен кандидат Борис Надеждин не е в списъка, след като Централната избирателна комисия (ДИК) му забрани да се кандидатира в четвъртък, позовавайки се на пропуски при събирането на подписи, необходими за подкрепа на кандидатурата му.

Заедно с Путин ЦИК посочи като кандидати Владислав Даванков, зам.-председател на руската Дума и член на клуб „Нови хора“; Леонид Слуцки, лидер на ултранационалистическата Либерално-демократическа партия (ЛДПР), лоялна на Кремъл; и Николай Харитонов, кандидат на Комунистическата партия.

Путин, който избра да се кандидатира като независим, а не от управляващата партия „Единна Русия“ и е върховен лидер на Русия от 2000 г., се очаква да спечели изборите следващия месец.

Въпреки че никой не очакваше Надеждин, който характеризира войната на Путин в Украйна като „фатална грешка“ – да спечели, неговата язвителна критика изненада някои анализатори. Кремъл заяви, че не го вижда като сериозен конкурент на Путин.

Надеждин каза в четвъртък, че ще оспори решението на ЦИК пред Върховния съд на Русия. Войната, която Кремъл нарича „специална военна операция“, е към края на втората си година. Той уби хиляди и от двете страни, разсели милиони украинци и превърна десетки градове и села в руини.

Четете още

Избор на редактора