Олимпиади вместо матури в седми клас

Министерството на образованието има нова идея – олимпиадите да заместват матурите. Това може да стане когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент. Тогава той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература, и по математика. За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред – ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО.

Предложението на ведомството ще бъде подложено на обществено обсъждане до 22 август 2022 г., съобщи пресцентърът на МОН.

Всяка година в дните на националното външно оценяване в седми клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите. В средата на юни тази година, например две деца пропуснаха единия или и двата изпита поради непреодолими причини – едното беше оперирано по спешност, а другото беше под домашна карантина заради заразно заболяване.

Според предложението балът ще се формира, като вместо резултатът от изпита от матурите се използва по-високият резултат от олимпиадите по съответния предмет.

В момента само учениците, класирани на първите три места на тези олимпиади, имат право да използват резултатите си от състезанията вместо тези от изпитите.

При възникването на извънредни обстоятелства, свързани със здравето на детето, родителите трябва незабавно да уведомят началника на Регионалното управление на образованието (РУО) и не по-късно от три дни след датата на пропуснатия изпит да представят в РУО документи от болница или от Регионалната здравна инспекция, които доказват невъзможността на ученика да положи изпита, информират още от МОН.

Четете още

Избор на редактора