Олимпийските медали украсени с частици от Айфеловата кула

Класиралите се на подиума състезатели на предстоящите Олимпийски игри в Париж ще занесат в родината си частица от Айфеловата кула, съобщиха организаторите по време на представяне дизайна на медалите за най-голямото спортно събитие. Отличията са украсени с шестоъгълник, изкован от метал от символа на френската столица.

„Идеята беше Игрите да се свържат със символите на Франция“, каза Тиери Ребул, творчески директор на Париж 2024.

„Абсолютният символ на Париж и Франция е Айфеловата кула. Това е възможността за спортистите да вземат частица от Париж със себе си“, добави той

Проектирани от бижутера Шоме, 18-грамовите шестоъгълни парчета, представляващи формата на Франция, са направени от желязо от извършени в миналото ремонти на Кулата, съхранявани от години в склад, чието местоположение е тайно. Те са в центъра на златните, сребърните и бронзовите медали, обградени с жлебове, наподобяващи светлинни лъчи, избухващи навън – нарисувани от дизайн на тиара в архивите на Шоме. На гърба на отличията е изобразена гръцката богиня на победата Нике, която е на преден план, с Акропола от едната страна и с Айфеловата кула от другата.

Медалите за Параолимпийските игри са с изглед към Айфеловата кула отдолу и са подпечатани с Париж 2024 на брайлова азбука – почит към французина Луи Брайл, който я е създал.

5084-е отличия са изработени от френския монетен двор.

Четете още

Избор на редактора