Опасно време. Дъжд и гръмотевични бури

Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28 области на страната днес. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на своя уебсайт.

В областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, София, София – област е в сила предупреждение за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Очакваните количества дъжд на тези места са между 40 и 70 мм, на отделни места и повече.

В областите Велико Търново, Габрово, Кърджали и Стара Загора предупреждението е за силен вятър с пориви между 25 и 28 метра за секунда. В тези области се очакват значителни валежи с количества 40-50 мм и гръмотевични бури.

В Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол е обявен жълт код заради очакван силен вятър.

Максималните температури днес ще са в широк интервал: от 12-13° в западните райони до 26°-28° на места в Източна България. Вечерта от югозапад валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно, през нощта срещу неделя, в Североизточна България.

Вчера от МОСВ съобщиха, че в резултат на валежите днес ще има значителни повишения на речните нива във водосборите на реките западно от р. Русенски Лом, включително, в горните части от водосбора на р. Камчия (над яз. Камчия), в целия Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн. Очакват се локални разливи и наводнения.

Четете още

Избор на редактора