Опашки в Москва на погребението на Навални

Въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност в Москва днес започна траурната церемония за противника на Кремъл Алексей Навални, който почина преди две седмици в затвор в Арктика, предаде ДПА.

Близо до църквата, посветена на иконата на Божията Майка „Утоли моята печал“ в московската община Марино, опечалени хора, носещи цветя, се събраха около металните прегради, за да се сбогуват с опозиционния лидер.

След опелото в църквата Навални ще бъде погребан в Борисовското гробище, което се намира на около 30 минути пеша от там.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш каза, че по неизвестни причини семейството и организаторите са получили тялото му от моргата по-късно от очакваното, което означава, че опелото и погребението може да се забавят.

Иван Жданов – един от основните съюзници на Навални – каза, че катафалката с тялото на опозиционера е пристигнала в московската църква, предаде Ройтерс.

Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта. Полицията също така постави метални огради около обширна зона преди началото на церемонията.

Полицаи проверяват документите и личните принадлежности на минувачите и се появиха съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени. Появиха се и съобщения, че в църквата е била поставена бележка с молба хората да не снимат и да не фотографират.

Екипът на Навални вчера призова хората да присъстват на опелото и на погребението въпреки очакваното полицейско присъствие. Говорителката му каза, че трябва да присъстват всички хора, за които политическата работа на Навални е била от значение.

През последните дни полицията арестува стотици хора, положили цветя в памет на Навални на места в цялата страна.

Засилените мерки за сигурност показват, че дори след смъртта си Навални, който бе основният съперник на президента Владимир Путин през последните години, остава значителен източник на тревога за властите, коментира ДПА.

Поддръжници на Навални, роднини и защитници на човешките права обвиняват Путин, че е наредил убийството на опозиционния лидер. Кремъл отрича тези обвинения и продължава да се подготвя за изборите от 15 до 17 март, на които се очаква Путин да бъде избран за пети мандат.

Екипът на Навални възнамерява да следи погребението на живо по интернет. Според ДПА германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф също ще присъства.

Приятели на Навални също така призоваха хората в Русия и в чужбина да изразят подкрепата си днес. „Елате и придружете Алексей Навални в последното му пътуване, ако сте в Москва. Всички тези, които не могат да бъдат тук по най-различни причини, ще ви благодарят“, написа в „Телеграм“ опозиционният активист Леонид Волков. Волков живее в изгнание и бе близък довереник на Навални.

Според властите Навални е починал на 47-годшна възраст на 16 февруари в затворнически лагер в руския Ямало-Ненецки автономен окръг на около 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата около смъртта му не са изяснени.

Твърди се, че политикът, отслабен от предишна атака с отрова и многократни престои в изолатора на лагера, е припаднал в заледения двор на затвора и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора