Опит за военен преврат в Боливия

Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест на организатора му – генерал Хуан Хосе Сунига, а изпратените от него срещу президентския дворец в столицата Ла Пас военни части се изтеглиха от централния площад „Мурильо“, предаде Ройтерс. Президентът на южноамериканската държава Луис Арсе заклейми „опита за преврат“ и призова за международна подкрепа, допълни агенцията.

Първо снощи военни подразделения, предвождани от междувременно снетия от поста на главнокомандващ боливийската армия генерал Сунига, се струпаха на площад „Мурильо“, където се намира резиденцията на държавния глава.

Очевидци информираха Ройтерс, че танк е разбил портала на президентския дворец, а военнослужещи са нахлули вътре.

„Днес страната е изправена пред опит за държавен преврат. Днес, за пореден път, страната е изправена пред интереси, които стоят над демокрацията“, заяви Арсе от президентския дворец, докато той бе атакуван от военнослужещи.

„Боливийският народ е призован да действа днес. Ние имаме нужда боливийците да се организират и мобилизират срещу държавния преврат в услуга на демокрацията“, заяви още Арсе.

Няколко часа по-късно, според информация на сътрудник на Ройтерс, военните са се изтеглили от площад „Мурильо“ и полицията е установила пълен контрол над ситуацията. Боливийските власти арестуваха Сунига и го отведоха на неизвестно за широката аудитория място, отбелязва Ройтерс.

В това време президентът Арсе назначи за главнокомандващ на армията на Боливия Хосе Уилсон Санчес на мястото на Сунига. Той призова за спокойствие и възстановяване на реда.

Четете още

Избор на редактора