Опит за преврат в Армения, 5-ма са арестувани

Националната служба за сигурност (НСС) на Армения обяви днес, че е арестувала петима заподозрени във връзка с осуетена „терористична атака“ срещу държавни институции, предаде Ройтерс, като се позова на арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС.

Тя цитира изявление на НСС, според което петимата заподозрени, наред с неразпознати съучастници, са планирали бомбена атака, убийства и превземане на правителствени сгради. Според арменската агенция следователите са открили оръжия и боеприпаси при обиск на домовете на задържаните. В информацията не е споменат мотив за предполагаемия заговор.

Арменското правителство, оглавявано от министър-председателя Никол Пашинян, беше призовавано неколкократно да подаде оставка, откакто съседен Азербайджан си върна през септември изцяло контрола върху Нагорни Карабах – азербайджански сепаратистки регион, който по това време бе населен преобладаващо с етнически арменци, предаде БТА.

Операцията на Азербайджан в Нагорни Карабах доведе до масовото изселване на почти цялото тамошно население от 120 000 етнически арменци, а в Ереван бяха организирани протести с искане на оставката на Пашинян, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора