Оранжев код за опасно време в три области днес

Оранжев код за значителни валежи издаде за три области на страната за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Това са Смолян, Кърджали и Хасково.

НИМХ обяви и жълт код за други 17 области на страната. Отделът „Прогнози на времето“ в НИМХ публикува и седмичната си прогноза за времето в България от 11 до 16 януари, подготвена от дежурния синоптик Марияна Попова.

В сряда, 11 януари, облачността над по-голямата част от страната ще се задържи значителна. Все още ще има валежи, предимно от дъжд и повече по количество в източната половина, но и на места в Западна България ще превалява, като в Предбалкана и във високите котловинни полета дъждът временно ще се примесва със сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад, в Източна България – от север-североизток.

През нощта срещу четвъртък, 12 януари, валежите ще спрат и вятърът ще отслабне. В четвъртък облачността временно ще се разкъса и ще намалее. Вятърът през деня в повечето райони ще стихне.

През нощта срещу петък, 13 януари, отново ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. На отделни места в Южна България от запад на изток ще превали, предимно слаб дъжд, над около 900-1000 метра – сняг. През деня вятърът ще отслабне и ще се завърти от югозапад. Облачността ще е разкъсана, а вероятността за валежи ще е малка.

В събота, 14 януари, вятърът пак ще стане северозападен и ще се усили до умерен. Ще има променлива, по-често значителна облачност, почти без валежи. Сутринта ще е по-студено, но дневните температури ще се повишат.

В неделя, 15 януари, и в понеделник, 16 януари, с обръщане на вятъра от югозапад, времето ще се затопля още. Облачността ще е разкъсана, предимно значителна, но висока, без валежи.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора