Орбан обяви нов партиен съюз в Европарламента

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение „Действие на недоволните граждани“ (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс.

В съобщение до медиите на Кикъл, разпространено от името на тримата лидери, австрийският политик изразява мнение, че още в следващите дни към новата коалиция ще се присъединят още много европейски формации. За да се създаде нова група в Европейския парламент, се изисква тя да е съставена от партии от поне една четвърт от 27-те държави членове на ЕС, показва справка в сайта на Европарламента.

Макар че ФИДЕС остава извън по-големите групи в ЕП, откакто се раздели с основната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) през 2021 г., АПС е част от политическата група „Идентичност и демокрация“ заедно с френската партия „Национален сбор“ на Марин Льо Пен. АНО не е част от никоя политическа група.

„Днешният ден е исторически, защото днес навлизаме в нова ера на европейската политика“, заяви лидерът на АПС Херберт Кикъл на пресконференция, свикана набързо в хотел във Виена, на която присъстваха Бабиш и Орбан.

„Този съюз е замислен като ракета, която ще привлече други партии на европейско ниво, за да обединим усилията си и да дадем на Европа по-добро бъдеще“, каза Кикъл за „новия патриотичен съюз“.

Бившият чешки министър-председател Бабиш заяви, че новата група ще се нарича „Патриоти за Европа“./БТА

Четете още

Избор на редактора