Ореш посреща фолклорния събор на католиците

В свищовското село Ореш предстои деветнадесетото издание на Фолклорния събор на католиците в България. Тази година съборът ще се проведе на 22 юни, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Събитието е традиционно и представя фолклора на католическата общност в България и чужбина.

Програмата ще започне със света литургия в Католическата църква „Непорочно зачатие на Дева Мария“. След това в салона на Народно читалище „Филип Станиславов – 1903“ ще бъде поставено официално началото на събора, съобщи за БТА Ирина Йозова, секретар на читалището в село Ореш.

В празника ще вземат участие танцови и певчески групи и изпълнители от различни населени места в България и чужбина. Сред тях редовно вземат участие представители на католическите общности от Асеново, Малчика, Гостиля и Раковски, уточни тя.

Тази година отново ще се включат и участници от Румъния, които са потомци на изселилите се след Чипровското въстание българи, забегнали в областта Банат, разположена в северната част на Румъния, допълни Йозова.

Тя посочи още, че в късния следобед съборът ще бъде закрит с концерт на фолклорния изпълнител Илия Луков.

По думите й първото издание на събора на католиците от България се е състояло през 2004 година. Първоначално събитието е било провеждано през месец май, но в оследствие е преместено през юни, според културния календар на общината.

Съборът е прекъсван само за две години по време на пандемията, а негов патрон е Филип Станиславов – първият католически епископ на България, роден през 1596 г. в село Ореш и автор на първата печатна книга на новобългарски език „Абагар“, издадена на 6 май 1651 година, поясни Ирина Йозова.

Четете още

Избор на редактора