Оръжието на убийството намерено в дома на лихваря

Със сигурност длъжникът Кирил Русев е застрелян с едно от оръжията, които са иззети от къщата на лихваря Петър Александров, съобщи БНТ.

На две от иззетите огнестрелни оръжия ще бъде направена допълнителна експертиза, за да се уточни с точност кое е използвано за убийството.

Най-вероятно физическият убиец на Русев е гробарят Александър Кинов, но трябва да се изготвят още две експертизи, включително и ДНК, за да се потвърдят данните от събраните до момента доказателства.

Освен двете огнестрелни рани, които са се оказали фатални за живота на Русев, по тялото му има наранявания в областта на главата и по китките.

Резултатите от аутопсията допускат извода, че Русев първо е бил завързан, а след това застрелян.

За заема, който покойният Стоян Александров е отпуснал на застреляния Кирил Русев, има дълга съдебна сага. Още през 2010 г. ипотекирания срещу парите имот на Русев е бил обявен за публична продан, но на търга се е явил само Стоян Александров и го е изкупил на значително по-ниска от пазарната цена. През съда тези действия са обезсилени и на свой ред Русев е завел граждански иск срещу Александров.

Смята се, че престъплението е извършено на 4 януари. Лихварят Петър е син на бившия финансов министър Стоян Александров. Той и съучастникът му бяха арестувани след неизчислен малък детайл в целия план за прикриване на престъплението.

Жертвата е 49-годишният Кирил Русев, който е дължал повече от 300 000 долара. Дадени му най-вероятно още от покойния вече министър.

Междувременно от ГД „Гранична полиция“ съобщиха, че тримата гранични полицаи, които са били на смяна на ГКПП „Стрезимировци“ в деня на убийството са временно отстранени.

По данни на прокуратурата след убийството на Русев обвиняемите Александър Кинов и Петър Алекснадров са преминали през граничния пункт в Сърбия като Кинов е излязъл от България с личната карта на убития Кирил Русев. Така те се опитали да създадат впечатлението, че Русев е напуснал страната.

Насрещна проверка от граничните власти в Сърбия показва, че след това двамата са се върнали у нас с оригиналните си документи са самоличност.

Със заповеди на директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов са образувани дисциплинарни производства за извършено на 4 януари 2024 г. на ГКПП „Стрезимировци“ нарушение на правилата за граничен контрол.

Според източници на „По света и у нас“ единият отстранен служител е извършилият граничен контрол и допуснал Александър Кинов да излезе от страната с личната карта на Кирил Русев. Вторият отстранен е извършил граничната проверка при влизане на Кинов в България без да провери защо не е регистриран на излизане. Третият е на ръководна позиция.

Четете още

Избор на редактора