Оръжие за над €5 млн. намерено в Северно Косово

Министър-председателят и същевременно председател на партия „Самоопределение“ Албин Курти говори пред членове на неговата партия на среща на Генералния съвет, проведена днес (30 септември) в Прищина. Пред присъстващите той каза, че в северната част на страната е намерено оръжие на стойност над 5 милиона евро и повтори искането си терористите, избягали от Косово, да бъдат екстрадирани, за да бъдат изправени пред съда, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Според ръководителя на изпълнителната власт е ясно, че цялата логистична подкрепа в оръжие и обучение е била от Сърбия.

Като благодари на жителите на Банска за тяхното хладнокръвие, Курти подчерта, че по време на полицейската операция нито един цивилен не е пострадал или ранен.

По отношение на сръбската държава той поиска онези, които са избягали през планините, да бъдат екстрадирани в Косово. Курти поиска от международната общност да обяви двете северни организации „Гражданска защита“ и „Северна бригада“ за терористични групировки.

Говорейки за охраната на границата, Курти каза, че има ангажимент Косовските сили за сигурност да не ходят там и затова те искат този вакуум да бъде запълнен от силите на НАТО.

Курти каза, че ще отговорят на омразата, престъпността и терора срещу Косово, албанците, републиката и гражданите със силата на закона и със съдебната система на страната.

Четете още

Избор на редактора