Осемте джуджета – много шум за нищо

СГП внесла обвинителен акт срещу неиздирения Петьо Еврото за документна измама – използвайки неистински фактури за закупуване на златото на Явор Златанов и неистински „договор за отговорно пазене на финансови средства“, с който Димитър Ламбовски предал на Явор Златанов да му пази 650 000 евро сякаш е банка, заблудил прокурорите от Спеца да му предадат иззетите като веществени доказателства по воденото от тях наказателно дело злато и пари в брой (линк в първи коментар).

Можеха да го обвинят и в геноцид, шансовете за успех на такава правна конструкция биха били идентични.

Оставяме настрана задочността на процедурата, която и без това предполага потенциалното нечие осъждане само проформа. По-важното е, че за да има измама, първото условие е този, у когото се намира нейният предмет, да бъде измамен от извършителя. Т.е. цялата философия на такова обвинение се гради върху факта, че прокурорите в Спеца, които са се разпоредили с парите и златото, иззети като веществени доказателства от Явор Златанов, били измамени от Еврото. И то измамени не чрез някаква много софистицирана схема, а посредством документ, наречен „договор за отговорно пазене на финансови средства“, изначалната абсурдност на който би озадачила второкурсник, какво остава за магистрат (проблематичността на разпореждането с веществените доказателства съм описал подробно още преди четири години – линк във втори коментар).

Преди една година Борислав Сарафов твърдеше, че „казусът „Осемте джуджета“ е изключително грозна, груба и безпардонна употреба на специализираната прокуратура, която е използвана за разчистване на сметки“. Оповести дори доклад на прокурора от ВКП Марио Василев, според който още през 2020 г. са открити множество нарушения на прокурори по „Осемте джуджета“, но Иван Гешев не направил нищо по него (линк в трети коментар).

Сега обаче, поне според конструкцията на това обвинение, се оказва, че прокурорите всъщност не са нарушили нищо, не са съ-участвали в нищо, а просто са били заблудени от злия гений Петьо Еврото. Ако пък толкова лесно се лъжат, сигурно по друга точка трябва да се изследва пригодността им за заеманата длъжност, но това е вече съвсем отделна тема.

Другият любопитен щрих е отпадането от цялата схема и на бившата съпруга на Петров Любена, която явно също е била просто заблудена от него да участва в тези безобразия и не е съзнавала какво върши, откарвайки златото с джипа си от паркинга на Спеца. Някои конспиративни теоретици сигурно ще намерят връзка между това нейно отпадане и заглъхването на гласа ѝ след успешното прегрупиране по върховете на прокуратурата миналото лято.

Та свидетели сме просто на поредния напълно безсмислен шум по казуса „Осемте джуджета“, поредното, с една дума, нищо. Но важни са заглавията, че Петьо Еврото бил обвинен.


От Фейсбук профила на автора

Четете още

Избор на редактора