Осем медици на съд за смъртта на Марадона

Осем медицински лица ще бъдат подведени под отговорност заради смъртта на футболната легенда Диего Марадона през 2020 година, реши съдът в Аржентина.

Датата за начало на процеса ще бъде обявена допълнително, но е почти сигурно, че той ще стартира след края на тази година, предаде БНР.

Според документите от аутопсията Марадона е агонизирал в продължение на повече от 12 часа, не е получил адекватна медицинска помощ и вероятно е щял да бъде все още жив, ако е бил хоспитализиран навреме.

Съдийски състав от трима души в съда в Сан Исидро потвърди обвиненията, повдигнати от прокурорите срещу членовете на медицинския екип на Марадона, за убийство поради небрежност.

Неврохирургът Леополдо Луке и психиатърът Агустина Косачов са обвинени, че не са се грижили за футболнатга легенда.

Медицинският екип на Марадона включваше също психолога Карлос Диас, лекарите Нанси Форлини и Педро ди Спаня, координатора на медицинските сестри Мариано Перони, както и медицинските сестри Рикардо Алмирон и Даяна Мадрид.

Марадона, който спечели световната титла с Аржентина през 1986, почина от сърдечна недостатъчност на 25 ноември 2020 в частна резиденция край Буенос Айрес. Две седмици по-рано той претърпя и мозъчна операция.

Четете още

Избор на редактора