Октай: ПП не си дадоха сметка, че влизат в леговище на алигатори

При предсрочни избори ГЕРБ няма да са първа сила. Такава ще бъдат „Продължаваме Промяната“, които не си дадоха сметка, че влизат в леговището на алигатори. Това коментира пред БНР Осман Октай, политически анализатор, бивш заместник-председател на ДПС, който на президентските избори беше в инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.

„С добра усмивка и добри намерения не се постига нищо в политиката – заяви още Октай. – Ако има обединение между ПП и ДБ, ще има поне 200 000 гласа отгоре на импулса за обединението. Ще има правителство без ГЕРБ, без ДПС, без БСП, без „Възраждане“. Стефан Янев ще изиграе важна роля в следващото управление на страната. Много по-лесно в политическата кухня е да се договориш с бизнес проект, хвърляш 2-3 млн. лв. и се разбираш, имам предвид ИТН. Много по-трудно е да се разбереш с „Позитано“ – и милиардите ще ти вземат, и нож в гърба ще ти забият“.

Осман Октай изрази категорично мнение, че няма как да се състави правителство с тези разногласия между политическите сили в момента.

„Формациите, които осъществиха коалицията през декември, не искат да плащат високата цена, че са виновни за разпада на коалицията – анализира той. – Още от тогава само ръководството на ПП проявяваше наивност, че всичко е наред. Затова прогнозирах, че по време на дебатите за бюджета разногласията ще изпъкнат, всеки ще дърпа чергата към себе си и това ще разруши коалицията. Отиваме на предсрочни избори“.

Той прогнозира, че президентът Радев ще връчи третия мандат на БСП.

„Иначе трудно ще обясни защо прескача БСП. Той не иска да обиди комунистите, бесепарите, не иска да го освиркат. Всичко пролича на срещата с Корнелия, независимо че прехвърчаха обидни искри между тях“, заяви Октай.

Според бившия заместник-председател на ДПС идването на Делян Пеевски в парламента за гласуване на вота на недоверие на кабинета „Петков“ е било показно мероприятие.

„Около кметовете на ДПС по линия на европейската прокуратура вървят разследвания за усвояване на европейски средства. Сега се играе играта – „не пипайте Доган, Пеевски, Карадайъ, нашите обръчи, защото има опасност за етническо напрежение“. Етническата толерантност не е политическа, тя е историческа, заложена още отпреди Освобождението. Никой не може да злоупотребява с тази тема“, каза Октай.

Той не скри разочарованието си от Румен Радев.

„На обща снимка в медиите видях прегръдката му с Николай Вълканов, нещо в мен се преобърна – каза бившият заместник-председател на ДПС. – Николай Вълканов е наследникът на Илия Павлов в „Мултигруп“, той е гуруто, покрива всички финансови и имотни ресурси около Доган. Какво ще правим – ще отвоюваме държавата от мафията или ще се прегръщаме с мафията. Радев се разграничи от правителството, вместо да го подкрепи в първите му стъпки. Президентът има личен интерес по време на кампанията да не саботира изборния процес, за да има стабилно правителство в средата на ноември“.

Осман Октай добави, че президентът е допуснал емоционално-тактическа грешка, „може би за да натрие носа на Кирил Петков и Асен Василев, че не са били послушните момчета“.

„Много бързо им предостави мандата. Това предполага – че да не би да е имало съглашателство за правителство. Той се готви за служебно правителство. То достатъчно ще го натовари, ще е различно от предишните и с друга емоция“, подчерта той.

Четете още

Избор на редактора