Особен търговски управител ще контролира „Лукойл“

Депутатите въведоха „особен търговски управител“, който при определени обстоятелства ще може да поеме контрола над „Лукойл“.

Предложенията на „Демократична България“ в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, бяха приети окончателно от Народното събрание след двучасови дебати, съобщи БНР.

Предложението на дясната коалиция дава възможност на държавата да реагира в особени ситуации с цел да се гарантира сигурността на критичната инфраструктура в сектор „Енергетика“, сигурността на доставките и нивата на цените.

„Особен търговски управител“ ще се назначава от министъра на икономиката и индустрията за срок от шест месеца, като е предвидена възможност за още шест:

„Идеята е да кажеш на целия сектор: държавата има такива лостове. Тоест ако някой започне трайно да нарушава законодателството, да застрашава националната сигурност, този лост съществува. Това е идеята на този законопроект. Неговата най-важна роля е превенцията, държавата да може да се защити, ако се наложи“ – мотивира поправката депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров.

От „Възраждане“ обаче бяха против с аргумента, че текстът представлява скрита национализация и се въвежда с цел да обслужва интереси.

Депутатът Стоян Таслаков каза още: „Защо направо не кажете името на това лице, което трябва да поеме управлението на „Лукойл“ и всъщност да разкриете на българския народ, че искате да поставите ваш човек, който отговаря на вашите условия, за да може да прави далавена в най-печелившото предприятие и с какво се различавате вие от предишните управляващи, които управляваха 12 години?“.
Делян Добрев от ГЕРБ увери, че поправката е единствено в интерес на държавата:
„Това, което предлагат в момента, е ние да дадем механизъм, по който ако „Лукойл“ грубо казано се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията, ние да можем да назначим „особен управител“, без да им отнемаме собствеността. Предприятието си остава собственост на частния инвеститор, на който е, но да гарантираме сигурността на доставките на горива в България“. Ресорният министър може да замени „особения търговски представител“, или да прекрати предсрочно мандата му.
РЕКЛАМАspot_img