Оставаме без фейсбук още това лято

Още това лято европейците могат да останат без фейсбук и инстаграм. Регулаторът на лични данни в Ирландия потвърди заповедта си, за да се спре изтичането на данни към САЩ, съобщи politico.eu преди ден.

Комисията за протекция на данните в Дъблин е информирала своите европейски партньори, че ще забрани на собственика на фейсбук „Мета“ да изпраща данни от Европа към САЩ. Така се слага край на единствения законен начин компанията да транферира големи количества данни към САЩ след дълги години между гиганта и европейските активисти за запазване на тайната.

Преди две години Европейският съд по правосъдието анулира пактът между ЕС и САЩ за размяна на данни, наречен Щит за личните данни заради страховете от практиките на американците за наблюдение. При произнасяне на присъдата също така бяха взети мерки да се направи изключително трудно на „Мета“ и други фирми прехвърлянето на лични данни чрез Стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия означава, че фейсбук няма право да ги използва.

Блокиращата заповед от Ирландия трябва да бъде потвърдена и от останалите европейски регулатори, но със сигурност е притеснила доста бизнеса, който от две години се чуди как да прехвърля данни от Европа към САЩ след решението на съда.

Говорител на ирланския регулатор потвърди, че решението е изпратено до останалите държави в ЕС, които имат месец, за да му отговорят.

„Това не е окончателно решение и е част от проверката на европейските власти за конфликта между ЕС и САЩ. Надяваме се, че всичко ще бъде изчистено. Очакваме с нетърпение новият текст, който да ни даде шанс за продължим да работим и да поддържаме свързани семейства, бизнеси и икономики“, заяви говорител на „Мета“.

Четете още

Избор на редактора