Оставаме евтина дестинация за алкохолен туризъм

България е с най-ниски цени на туризма, алкохола, цигарите и храната през 2021 г., сочат последните данни на Евростат. Така осигуряваме царска почивка на граждани на ЕС срещу мизерни заплати в туризма, коментира цифрите за БТА експертът в туризма Румен Драганов.

Продължаваме да заемаме между първо и трето място по евтин туризъм заедно с Румъния и Полша. Според статистиката в група „Ресторанти и хотели“, нашите цени са едва 46% от средните за ЕС, в групата „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ – 64%, а за група „Храни и безалкохолни напитки“ – 81,1%.

Според експертите, това ни позиционира като изгодна дестинация за сметка на ниските работни заплати, което води до липса на персонал. Продължаваме да правим социална политика на ЕС за сметка на ниски заплати и пенсии в туризма, уточнява още Драганов. Според него има хроничен недостиг на кадри в туризма с около 20-25000 души годишно, а заедно с недостига в съпътстващите дейности цифрата достига до 320 000.

По тази причина основният проблем в туризма това лято не е инфлацията, цената на тока и другите стоки, а липсата на работници. Сметките сочат, че ако 2025 г. заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще имаме тотална загуба на интерес към професията у нас. В момента средната заплата в сектора е 1100 лева, От тях държавата прибира над 50% за осигуровки.

Четете още

Избор на редактора