Осъден за корупция румънски кмет избяга в чужбина

Румънската гранична полиция обясни днес как е успял да избяга от страната кметът на северния град Бая Маре Каталин Керекеш, който вчера беше осъден окончателно от Апелативния съд на Клуж на пет години затвор за вземане на подкупи, съобщава телевизия Диджи 24.

След произнасянето на присъдата той беше обявен за издирване, тъй като беше намерен нито в дома си, нито в кметството, уточнява БТА.

След проверка на редица гранични пунктове полицаите са установили, че Керекеш е напуснал Румъния през граничния пункт Петя на границата с Унгария. Мъжът е преминал граничния пункт с такси и е използвал документ за самоличност на свой роднина, живеещ в чужбина.

На пресконференция тази сутрин главният инспектор на Гранична полиция Виктор-Щефан Ивашку уточни, че осъденият кмет е преминал румънско-унгарската граница вчера сутринта с такси, в което седял на предната седалка.

Той е представил действителен документ за самоличност, принадлежащ на негов роднина, с когото си приличат. Мъжът, чийто документ е бил използван, живее в друга страна в Европа, уточни началникът на Гранична полиция.

Ивашку добави, че е започнало разследване за дисциплинарно нарушение срещу граничния полицай, който е проверил автомобила и му е разрешил да напусне страната.

Каталин Керекеш беше изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) на 20 май 2016 г. за вземане на подкупи в продължителна форма. Вчера Апелативният съд в Клуж отхвърли обжалването му и потвърди присъдата от пет години затвор, произнесена през февруари 2022 г. от съда в Клуж.

Четете още

Избор на редактора