Отбелязваме Деня на народните будители

На първи ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Славата на пръв будител на нацията носи Паисий Хилендарски. Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов.

По случай Деня на народните будители българският национален флаг ще бъде издигнат пред сградата на президентската институция. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на Националната гвардейска част. След церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава ще отправи приветствие.

Българската академия на науките и Съюзът на учените в България ще отбележат Деня на народните будители с тържествено събрание.

По повод Деня на народните будители от днес ще бъде активен уебсайт, посветен на Васил Левски. Той е създаден от Държавна агенция „Архиви“, а идеята е да бъде представено цялото документално наследство, оставено от Апостола на свободата. Сайтът е част от дигиталната поредица на Агенцията „Значими личности“.

Четете още

Избор на редактора